Έχω αυξημένη δύσπνοια, πολλά φλέγματα και είμαι ΧΑΠίτης. Μήπως κάνω λοιμώδη παρόξυνση της ΧΑΠ;

Updated: Dec 17, 2021

• Έχετε ακούσει μόνο για την ΧΑΠ ως διάγνωση. Τι είναι η λοιμώδης παρόξυνση;

• Πως μπορείτε να καταλάβετε έγκαιρα και έγκυρα πότε το παθαίνετε;

• Γιατί η αντιβίωση μπορεί να σας είναι άχρηστη;

Ξεκινώντας από τα βασικά, ως λοιμώδης παρόξυνση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) είναι η επιδείνωση του ασθενούς με αυτή την πάθηση πέρα από τη συνηθισμένη κατάσταση, που απαιτεί αλλαγή στην θεραπευτική αγωγή και οφείλεται σε ιούς ή μικρόβια. Οι μισές περίπου περιπτώσεις οφείλονται σε μικρόβια, ενώ οι άλλες μισές σε ιούς. Μάλιστα, στο 10-20% των περιπτώσεων μπορεί να προκληθούν από περισσότερα του ενός παθογόνα ταυτόχρονα.

Τρία είναι τα κύρια συμπτώματα που θα βοηθήσουν στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της λοιμώδους παρόξυνσης της ΧΑΠ:

1. Ο όγκος των πτυέλων (φλέγματα)

2. Η σύσταση των φλεγμάτων (πυώδη – πράσινα)

3. Η αύξηση της δύσπνοιας

Η αύξηση μόνο των πτυέλων χωρίς τη διαπύησή τους, όταν είναι δηλαδή διαυγή ή κίτρινα και όχι πράσινα, υποδηλώνει συνήθως ιογενή αιτιολογία. Τα μικρόβια, και όχι οι ιοί, αποτελούν το αίτιο της παρόξυνσης όταν υπάρχουν τουλάχιστο τα δύο από τα τρία παραπάνω συμπτώματα, δηλαδή η αύξηση της δύσπνοιας, η αύξηση του όγκου των πτυέλων και η εμφάνιση ή η επίταση της πυώδους (πράσινης) χροιάς τους. Η εμφάνιση, βέβαια, έστω και ενός από τα συμπτώματα αυτά κάνει επιτακτική την ανάγκη ιατρικής εκτίμησης.

Η αντιβίωση ενδείκνυται ΜΟΝΟ όταν το αίτιο της παρόξυνσης είναι μικροβιακό και ΟΧΙ όταν είναι ιογενές. Η συνήθης διάρκεια της αντιμικροβιακής αγωγής είναι 5-7 ημέρες (εκτός της αζιθρομυκίνης που χορηγείται μόνο για 3 μέρες). Η επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και θα πρέπει να χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Η αχρείαστη λήψη αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων που έχουν ήδη αποικίσει τον οργανισμό κάνοντας την αντιμετώπιση ενός μελλοντικού επεισοδίου λοιμώδους παρόξυνσης πολύ πιο δύσκολο.

#ΧΑΠ #Κάπνισμα #Παρόξυνση #Βακτήρια #Ασθένειες

    0