top of page

Ενημέρωση για την ελονοσία


Η ελονοσία ή μαλάρια είναι μια βαριά και εν δυνάμει απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που προκαλείται από τα πρωτόζωα που ανήκουν στο γένος Plasmodia.

ΔΕΝ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών του είδους Anopheles, το οποίο είναι ενδημικό στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες σταμάτησε να θεωρείται ενδημική περιοχή. Τουναντίον, θεωρείται από τις ασφαλείς περιοχές του πλανήτη για μετάδοση της νόσου. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία υπάρχει επανεμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων, τα οποία είναι είτε εισαγόμενα μέσω ταξιδιωτών και μεταναστών από ενδημικές περιοχές είτε ενδημικά. Ο αριθμός των περιστατικών την τελευταία πενταετία και η κατανομή τους φαίνονται στους Πίνακες 1 και 3. Στα αφισέτα παρουσιάζονται χρήσιμα μέτρα αντιμετώπισης των κουνουπιών που είναι και οι φορείς μετάδοσης της νόσου.

Η κλινική εικόνα της ελονοσίας μοιάζει πολύ με μια βαριά γριππώδη συνδρομή. Τα κύρια συμπτώματα είναι: - κεφαλαλγία, πρακτικά σε όλους τους νοσούντες - κόπωση - κακουχία - βήχας - ρίγος - αρθραλγίες - μυαλγίες - παροξυσμικός κυρίως πυρετός

Τα κύματα του πυρετού, του ρίγους και της εφίδρωσης ποικίλουν αναλόγως του είδους του παρασίτου από 48 μέχρι πάνω 72 ώρες. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς, ιδίως σε πρώιμα στάδια της λοίμωξης μπορεί να μην εμφανίσουν τον κλασικό παροξυσμό, αλλά να εκδηλώσουν πολλά μικρά πυρετικά κύματα.

Άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν: - ανορεξία και λήθαργο - ναυτία και εμετό - διάρροια - ίκτερο

Η εμφάνιση κάποιων μόνο από αυτά τα συμπτώματα δεν επιβεβαιώνει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ την ύπαρξη της νόσου. Η επαγρύπνιση εκ μέρους των ασθενών και των συναδέλφων οφείλει να υπάρχει χωρίς όμως πανικό και υπερβολές.

Το πιο χρήσιμο σε ατομικό επίπεδο είναι η λήψη προφυλακτικών μέτρων κατά του τσιμπήματος από τα κουνούπια. Καίριο ρόλο παίζει ο έγκαιρος ψεκασμός κατά τα τέλη της άνοιξης οπότε και αναπτύσσονται οι νύμφες των κουνουπιών.

Πηγή πινάκων και αφισών: ΚΕΕΛΠΝΟ

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με ετικέτες
No tags yet.
bottom of page