Παθολογικό Ιατρείο

Δρ. Δημητρίου Κ. Ματθαίου

Σπύρου Πάτση 125, Αθήνα

Τηλ. 216 900 5900

Για επείγοντα ιατρικά περιστατικά καλέστε το 166

© 2017 by Dr. Dimitrios K. Matthaiou, MD, MBA, PhD

Please reload

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς στα πλαίσια της πρόσφατης επιδημίας

October 12, 2017

1/5
Please reload

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις

Πάντα θέλατε να αδυνάτισετε εύκολα... αν όμως έχετε χάσει κιλά χωρίς αλλαγή στη δίαιτα, μήπως να ανησυχήσετε;

 

Πλησιάζει καλοκαίρι και το τελευταίο διάστημα μπορεί να χάσατε βάρος χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Κάποιοι από εσάς ενδεχομένως και χωρίς καμιά μεταβολή της όρεξης ή ακόμα και με αύξηση της. Θείο δώρο να τρως ότι θέλεις και να μη βάζεις κιλά ή μήπως όχι; Τι μπορεί να κρύβεται; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

 

Το σωματικό βάρος μπορεί να παρουσιάζει φυσιολογικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι μπορεί να διαπιστωθούν αποκλίσεις του 1 kg από τη μια μέρα στην άλλη μετά από διαδοχικές μετρήσεις. Υπό αυτή τη λογική, ως κλινικά σημαντική απώλεια βάρους θεωρείται η απώλεια 5% του βάρους μας χωρίς να το θέλουμε.

 

Καταρχάς, σημαντικό στοιχείο για την εκτίμηση της αιτίας της απώλειας βάρους είναι η αξιολόγηση των διαιτητικών συνηθειών μας και συγκεκριμένα η συχνότητα, η ποσότητα και η κατανομή των γευμάτων μας στη διάρκεια του 24ώρου. Αυτή μπορεί να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες προκειμένου να εκτιμηθεί αν η απώλεια βάρους οφείλεται σε μεταβολή αυτών των συνηθειών ή αν κρύβεται κάτι άλλο από κάτω.

 

Οι πιθανές μεταβολές της όρεξης σε σχέση με την απώλεια βάρους μπορούν να μας κατευθύνουν σχετικά με την πιθανή αιτιολογία της απώλειας βάρους.

 

Έτσι, απώλεια βάρους που συνοδεύεται από ανορεξία μπορεί να υπάρχει σε:

- χρόνιες λοιμώξεις (π.χ. φυματίωση, βρουκέλλωση κλπ)