top of page

"Τα πάχη μου, τα κάλλη μου" έλεγαν οι παλιοί και πιθανότατα είχαν άδικο. Τι μας λέει νέα έ


Μπορεί να έχω παραπανίσια κιλά αλλά

- Δεν έχω πίεση

- Δεν έχω ζάχαρο

- Δεν έχω χοληστερίνη

Γιατί με ζαλίζεις, γιατρέ μου;

Αυτή είναι μια τοποθέτηση που ακούω πολύ συχνά από παχύσαρκους ασθενείς μου. Έχουν δίκιο να σκέφτονται έτσι;

Σε αυτό το ερώτημα έρχονται να δώσουν απάντηση, έστω και εν μέρει, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγκχαμ με μια ανακοίνωσή τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας που έγινε πρόσφατα στην Πορτογαλία.

Μελέτησαν 3.5 εκατομμύρια άτομα και επικεντρώθηκαν σε αυτά που, ενώ ήταν παχύσαρκα, δεν είχαν υψηλή πίεση, χοληστερίνη ή διαβήτη και εξέτασαν αν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο συγκριτικά με άτομα κανονικού βάρους.

Βρήκανε, λοιπόν, ότι είχανε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και για καρδιακή ανεπάρκεια συγκριτικά με άτομα κανονικού βάρους. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν ήταν το ίδιο μεγάλος όσο για τα παχύσαρκα άτομα που είχαν υψηλή πίεση, χοληστερίνη ή διαβήτη.

Πιο συγκεκριμένα, συγκριτικά με άτομα κανονικού βάρους χωρίς υψηλή πίεση, χοληστερίνη ή διαβήτη τα αντίστοιχα παχύσαρκα είχαν αυξημένη πιθανότητα:

- 50% να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο

- 7% να εκδηλώσουν αγγειακή εγκεφαλική νόσο

- 200% εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια

Αντίστοιχα, συγκριτικά με άτομα κανονικού βάρους, τα παχύσαρκα άτομα με υψηλή πίεση, χοληστερίνη ή διαβήτη είχαν αυξημένη πιθανότητα:

- 260% να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο

- 58% να εκδηλώσουν αγγειακή εγκεφαλική νόσο

- 380% εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια

Ουσιαστικά, η μελέτη μας δείχνει ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποια νοσήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι όσοι ανήκουν σε αυτή την ομάδα θα το κάνουν. Αυτό που πρέπει να κρατήσει κάποιος στο μυαλό είναι ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση σοβαρών νοσημάτων σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ασχέτως της ύπαρξης ή όχι παραγόντων κινδύνου όπως η υψηλή πίεση, η χοληστερίνη ή ο διαβήτης.

Βεβαίως και έχει σημασία η άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και ο υγιής τρόπος ζωής. Ωστόσο, η διατήρηση του σωματικού βάρους όσο πιο κοντά στα κανονικά όρια είναι εξίσου σημαντική.

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με ετικέτες
No tags yet.
bottom of page