top of page

Κρούσματα ιλαράς και στην Ελλάδα - Όχι στον πανικό, Ναι στην επαγρύπνιση.


Υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο αναμένεται να επιβεβαιωθουν και από επίσημους φορείς, για κρούσματα ιλαράς στον ελληνικό πληθυσμό πιθανώς και στον απόηχο της πανευρωπαϊκής επιδημίας που λαμβάνει χώρα εδώ και έναν περίπου χρόνο.

Αποτελεί γεγονός το οποίο χρήζει αυξημένης επαγρύπνησης, αλλά σε καμιά περίπτωση πανικού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1. Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ για το 2015, έχει εμβολιαστική κάλυψη 97% για παιδιά ηλικίας 13-24 μηνών. Σημειώνεται ότι το όριο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού προς αποφυγή επιδημίας είναι 95%.

2. Στο σύνολο του πληθυσμού, όπου το ποσοστό εμβολιασμού έιναι κάτω από 95%, οι κύριες ομάδες που δεν εμβολιάζονται είναι κυρίως Έλληνες Ρομά και λιγότερο μετανάστες.

3. Κατά την περίοδο 2004-2016 έχουν υπάρξει 2 επιδημίες ιλαράς στη χώρα χωρίς κανέναν, ευτυχώς, θάνατο. Η πρώτη ξεκίνησε από κοινότητες ανεμβολίαστων Ελλήνων Ρομά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση τα κρούσματα εισήχθησαν από Βούλγαρους εργάτες, περίοδο κατά την οποία υπήρχε επιδημία και στη Βουλγαρία και εξαπλώθηκαν μέσω των ίδιων κοινοτήτων Ρομά

Γνωρίζουμε τους κύριους θύλακες δημιουργίας και εξάπλωσης πιθανής επιδημίας.

Σε κίνδυνο βρίσκονται επίνοσα άτομα τα οποία είναι εξ ορισμού βρέφη κάτω του έτους και μεγαλύτερα άτομα με ατελή ή πλήρως ελλειπή εμβολιαστική κάλυψη.

Προκειμένου να συμβάλλουμε στον έλεγχο πιθανού επιδημικού ξεσπάσματος:

1. Δηλώνουμε πιθανά κρούσματα στις αρμόδιες αρχές

2. Άτομα που νοσούν πρέπει να απέχουν από τις δραστηριότητες, π.χ. σχολείο, για 4-5 μέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος και περιορισμός με ευπαθή άτομα, κυρίως βρέφη και εγκυμονούσες.

3. Ο εμβολιασμός που γίνεται εντός 72 ωρών από την έκθεση παρέχει ικανοποιητική προστασία.

4. Σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών ή αδυναμία εμβολιασμού υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης παθητικής ανοσοποίησης με ανοσοσφαιρίνη μέσα στις πρώτεςμέρες από την έκθεση.

5. Ευρύς εμβολιασμός ενδείκνυται σε άτομα που βρίσκονται στην περιοχή των κρουσμάτων, ακόμα και σε βρέφη μικρότερα του έτους.

Δεν χρειάζονται υπερβολικές αντιδράσεις, αλλά φυσικά όχι και εφησυχασμός. Η καλύτερη προσέγγιση είναι ο έγκαιρος και τυπικός εμβολιασμός σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με ετικέτες
No tags yet.
bottom of page